'Nog één kans om fout zorgpremie te herstellen'

anoniem_22072019025900

Het kabinet realiseert zich heel goed dat het met de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie heel erg de fout in is gegaan en dat er maar een mogelijkheid is die te herstellen. Dat zei oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Robin Linschoten (VVD) in Eva Jinek op Zondag.

De zes onderhandelaars hebben volgens hem ingestemd met een maatregel waarbij ze geen idee hebben gehad wat de effecten waren. "Toen die duidelijk werden, is men zich een hoedje geschrokken. Ik schrok zelf ook toen ik de cijfers voor het eerst zag."

Linschoten heeft geen idee wat er bij de onderhandelingen gebeurd is. "Ze hadden zich moeten realiseren dat het een heleboel nadelen heeft als je gaat nivelleren via de zorgpremie. Het verhoogt de arbeidskosten en tast de werkgelegenheid aan." Het zou ook niet goed zijn voor het zorgstelsel waarbij concurrentie tussen zorgverzekeraars de zorgkosten moet terugdringen.

Toch is volgens Linschoten geen sprake van een onvergeeflijke fout. "Als er over 4,5 jaar verkiezingen zijn is dit een vervelend incident geweest en zullen VVD en PvdA op het eindresultaat worden afgerekend." ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob en voormalig PvdA-minister Guusje ter Horst zeiden zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed dat de discussie rondom de zorgpremie slecht is voor de reputatie van de Nederlandse politiek.

Vrijdag meldden RTL Nieuws en De Telegraaf dat VVD en PvdA met het verhogen van de belastingen voor de hogere inkomens het schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie willen opvangen. Het Centraal Planbureau zou momenteel bezig zijn de plannen door te rekenen op de effecten voor de koopkracht. Maandag worden de uitkomsten verwacht.