Wisselvallige reacties op besluit zeilfederatie

Boris (borisz)

"Knullig, amateuristisch geknoei en niet netjes ten opzichte van de kitesurfers", aldus olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe. Dit gaf hij als reactie op de  de besluitvorming bij de internationale zeilfederatie (ISAF) over het olympisch programma.

In mei besloot het council, het beslissende orgaan, het windsurfen nog in te ruilen voor het kitesurfen omdat het een jonge en trendy sport in opkomst is. Een halfjaar later moest de ISAF tijdens de algemene vergadering van de nationale bonden deze beslissing herroepen.

Directeur Maurice Leeser van het Watersportverbond (KNWV) reageerde zaterdagavond met ergernis op de gang van zaken. "We zijn ongelukkig over de gevolgde procedure. Het kan niet zo zijn dat een conceptbesluit van de ISAF-council definitief wordt, terwijl het nog niet goedgekeurd is door de algemene ledenvergadering. Dit is schadelijk voor de zeilsport. We zullen dit zeker aankaarten bij de ISAF."

Het KNWV is niettemin blij dat het windsurfen, met Van Rijsselberghe als boegbeeld, weer terug is op de olympische kalender. "Wij hebben dit voorjaar voor het windsurfen gestemd en in deze laatste en allesbeslissende stemming van de algemene vergadering hebben wij dat opnieuw gedaan. We zijn blij dat iedereen nu weet waar hij aan toe is. Tevens is het positief dat de investeringen van de afgelopen jaren in het olympische windsurfen en de successen die daarmee geboekt zijn, niet voor niets zijn geweest. Op naar Rio 2016."

Rob Franken, bestuurslid van het KNWV, werd zaterdagavond gekozen in de ISAF-council. Drievoudig wereldkampioene en winnaar van olympisch zilver Marcelien de Koning verloor daarentegen de strijd om één van de zetels als vicevoorzitter.