Erasmus Universiteit zat fout in zaak-Ramadan

anoniem_22072019025900

De Rotterdamse Erasmus Universiteit had drie jaar geleden niet op stel en sprong afscheid mogen nemen van gasthoogleraar Tariq Ramadan. De rechtbank in Rotterdam oordeelde donderdag dat de universiteit onrechtmatig heeft gehandeld en twintigduizend euro schadevergoeding moet betalen aan de Zwitserse islamoloog.

De 50-jarige Ramadan, die ook als integratieadviseur voor de gemeente Rotterdam werkte, was in opspraak geraakt toen bleek dat hij een wekelijks televisieprogramma maakte voor de Iraanse zender Press TV, die is gelieerd aan het Iraanse regime.

De kern van de uitspraak is dat de universiteit Ramadan niet in de gelegenheid heeft gesteld zijn zegje te laten doen. "Hij wist niet dat hij als hij niet zou stoppen met Press TV zou moeten vertrekken", zegt zijn advocaat Christiaan Oberman vrijdag. "Daarover waren geen afspraken gemaakt."

Ramadan is heel tevreden met het vonnis en vindt dat hem recht is gedaan, zegt Oberman. "De gevraagde schadevergoeding is volledig toegekend en er is erkenning dat de universiteit onzorgvuldig heeft gehandeld." De zaak duurde mede zo lang omdat veel getuigen moesten worden gehoord.

Nadat de kwestie rond Press TV naar buiten was gekomen zegden zowel de gemeente als de universiteit de samenwerking met Ramadan op, terwijl de Zwitser had aangegeven dat hij tijd nodig had om de situatie uit te leggen.

Een rechtszaak die Ramadan aanspande tegen de gemeente werd juist in het voordeel van de laatste beslecht. Hij had een schadevergoeding van ongeveer 75 duizend euro geëist. Ramadan zei verbaasd te zijn over de uitspraak, die hij onacceptabel noemde, en tekende in augustus 2011 beroep aan. Het gerechtshof heeft zich nog niet uitgesproken.

De moslimfilosoof was in 2007 door Rotterdam aangesteld als integratieadviseur. De rechtbank oordeelde dat er geen maatschappelijk draagvlak meer was voor de functie van Ramadan als adviseur bij de gemeente. De ontstane maatschappelijke onrust vormde volgens de rechter een goede reden voor ontslag. Zijn contract liep nog tot februari 2011.

Ramadan heeft onder meer aangevoerd dat hij zich kritisch heeft uitgelaten over het Iraanse regime en dat hij transparant is geweest over zijn activiteiten bij de Iraanse zender.


Erasmus Universiteit zat fout in zaak-Ramadan (Foto: Novum)