KNVB wil boete voor FC Utrecht

Frank (franklop)

De KNVB wil FC Utrecht een boete van vijftienduizend euro opleggen voor misdragingen van fans. Die hadden eind september tijdens het tweederondeduel in de KNVB-beker tegen Ajax voorwerpen en vuurwerk op het veld gegooid en antisemitische spreekkoren aangeheven. Ook betrad een supporter van de domstedelingen het veld.

Behalve de boete wil de aanklager betaald voetbal van de KNVB Utrecht ook een voorwaardelijke straf van één thuiswedstrijd zonder publiek opleggen. Voor die straf zou een proeftijd van twee jaar moeten gelden.

De nummer vier van de Eredivisie beraadt zich nog op het schikkingsvoorstel, maar algemeen directeur Wilco van Schaik vreest de gevolgen van de straf. "Het spelen van een thuisduel zonder publiek betekent voor ons een financiële strop van meer dan tweehonderdduizend euro."

"Deze straf hangt de komende twee jaar als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de club", aldus Van Schaik, die laat weten dat Utrecht maatregelen neemt om een herhaling van de misdragingen te voorkomen. "Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor de club en haar supporters."

Utrecht heeft tot volgende week vrijdag de tijd om op het schikkingsvoorstel te reageren. Als de club niet akkoord gaat, buigt de tuchtcommissie van de KNVB zich over de straf. Tegen een uitspraak van dat orgaan kan de club nog een keer in beroep gaan.