Hartfalen door gezamenlijke Friese voorouder

Redactie

Een gen van een gezamenlijke Friese voorouder is de oorzaak van een genetische afwijking bij zo'n tien tot vijftien procent van de Nederlandse hartpatiënten. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Onderzoekers vonden bij meer dan honderd families in Nederland een identieke erfelijke aanleg voor hartspierziekten. De oorsprong daarvan ligt bij een voorouder die zes tot acht eeuwen geleden in het oosten van Friesland leefde. Het gen kan leiden tot verschillende vormen van hartfalen.

De afwijking komt nu vooral in de noordelijke provincies en Noord-Holland voor. De onderzoekers schatten dat ongeveer een op de veertienhonderd bewoners uit deze provincies de erfelijke aanleg heeft.

Door de ontdekking kunnen familieleden meteen worden geïnformeerd als een patiënt het bewuste gen heeft. Daardoor kunnen ze regelmatig worden gecontroleerd en is de kans op overlijden minder groot.