Bekentenissen in oude moordzaak uit 1997

Mirjam

De twee 34-jarige verdachten die vorige maand werden opgepakt voor betrokkenheid bij een dubbele moord in 1997 in Amsterdam hebben een bekentenis afgelegd. De zaak komt hierdoor na vijftien jaar tot een ontknoping, melden politie en het Openbaar Ministerie vrijdag.

De twee verdachten werden eind vorige maand aangehouden na een tip van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Nieuw dna-onderzoek wees uit dat een van de verdachten een zwarte man moest zijn. Een familielid bleek vervolgens in de dna-bank voor te komen. Verwantschapsonderzoek leidde daarna naar een van de daders.

Nieuw dna-onderzoek was mogelijk doordat na de moord ook bloedsporen waren gevonden die niet van de slachtoffers waren. De zwaar verminkte lichamen van de vermoorde Henk Opentij en Mary Run werden op 24 november 1997 aangetroffen in de woning van Opentij in Amsterdam-Noord.

Volgens justitie is nu duidelijk dat eerdere verdachten niets met de zaak te maken hebben. Zij zijn definitief van blaam gezuiverd, aldus het OM. Bovendien kunnen de nabestaanden eindelijk 'een naar hoofdstuk in hun leven afsluiten'.