Duitse neonazi aangeklaagd voor moord

Redactie

Het Duitse openbaar ministerie heeft neonazi Beate Zschäpe donderdag aangeklaagd voor betrokkenheid bij moord. De extreemrechtse Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) waar Zschäpe deel van uitmaakte wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op tien mensen.

De twee vermoedelijke oprichters van de NSU, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, kwamen vorig jaar om het leven in wat op het oog een zelfmoordactie was.

Zschäpe (37) wordt ook aangeklaagd voor betrokkenheid bij het oprichten van de terreurorganisatie en talloze andere misdrijven, aldus woordvoerder Marcus Köhler. Zschäpe kan tot een levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld.

De NSU vermoordde tussen 2000 en 2007 vermoedelijk negen Turken en Grieken en één politieagente. De leden werden destijds gezocht voor andere misdaden. Zschäpe gaf zich na de dood van de beide Uwes uit eigen beweging over.

Tegelijk met Zschäpe zijn vier mannen aangeklaagd voor het helpen van de NSU, onder meer door verschaffing van het moordwapen, aldus Köhler.


Duitse neonazi aangeklaagd voor moord (Foto: Novum)