Bradley Manning biedt schuldbekentenis aan

Redactie

De Amerikaanse militair Bradley Manning, die wordt beschuldigd van het lekken van honderdduizenden geheime diplomatieke documenten naar Wikileaks, heeft aangeboden gedeeltelijk schuld te bekennen. Deskundigen op het gebied van militair recht noemen de stap ongebruikelijk en waarschijnlijk zinloos.

Als het eenzijdige bod door de militaire rechter wordt aanvaard, dan nog kan de Amerikaanse regering Manning op de oorspronkelijke 22 aanklachten vervolgen. Onder die aanklachten is het bieden van hulp aan de vijand, wat met een levenslange gevangenisstraf kan worden bestraft.

De aanklagers zouden ervoor kunnen kiezen om hem op bepaalde aanklachten niet te vervolgen, maar dat is onwaarschijnlijk. "De regering heeft heel lang de tijd gehad om uitgebreid onderzoek te doen en heeft haar bewijs waarschijnlijk klaarliggen", zegt Eugene Fidell, docent militair recht aan Yale University.

Manning zou erkennen dat hij geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan naar klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft gelekt, maar hij zou geen schuld bekennen aan het helpen van de vijand of het schenden van federale spionage- en computerwetgeving.

Mannings zes weken durende proces begint op 4 februari. Hij wordt dan door een militaire rechter berecht. Mogelijk hoopt Manning met de bekentenis op een milder vonnis. Voor de mensen die hem steunen is de 24-jarige militair een dappere klokkenluider, die oorlogsmisdaden en Amerikaanse hypocrisie aan de kaak heeft gesteld.


Militair biedt schuldbekentenis Wikileaks-zaak aan (Foto: Novum)