[NK] Kramer tegen Blokhuijsen op 5000 meter

Frank (franklop)

Sven Kramer is vrijdag op het NK afstanden in de laatste rit op de 5000 meter gekoppeld aan Jan Blokhuijsen. Dat heeft de loting donderdag uitgewezen. Kramer twijfelde na een val van een schommel lange tijd over zijn deelname. Tegen zijn ploeggenoot van TVM kan hij vrijdag laten zien of hij voldoende is hersteld.

In de rit voorafgaand aan Kramer en Blokhuijsen betreden Jorrit Bergsma en Bob de Jong het ijs. Bergsma verdedigt in Thialf zijn titel, De Jong werd vorig jaar tweede. Kramer moest zich destijds tevreden stellen met brons.

De mannen werken vrijdag ook de 500 meter af. Titelverdediger Jan Smeekens schaatst in de twaalfde en laatste rit tegen Hein Otterspeer. Wereldkampioen sprint Stefan Groothuis treedt in de negende rit aan tegen Sjoerd de Vries. Vrijdagavond staat ook nog de tweede 500 meter op het programma.

De vrouwen schaatsen op de openingsdag alleen de 1500 meter. Margot Boer en Marije Joling sluiten de afstand in de twaalfde rit af. Ireen Wüst, de winnares van vorig jaar, komt twee ritten eerder in actie tegen Annouk van der Weijden. Het NK afstanden duurt tot en met zondag.