Meer dan een op de vier Grieken werkloos

Redactie

De Griekse werkloosheid is in augustus gestegen tot een recordhoogte van 25,4 procent. Dat bleek donderdag uit cijfers van het Griekse statistiekbureau. In juli was nog 24,8 procent van de beroepsbevolking werkloos.

In augustus vorig jaar bedroeg de werkloosheid nog 18,4 procent. Voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 stond de Griekse werkloosheid nog op een bodemniveau van 7,5 procent.

Griekenland behoort samen met Spanje tot de eurolanden met de hoogste werkloosheid. Volgens cijfers van Eurostat, die een andere werkloosheidsdefinitie hanteert dan nationale statistiekbureaus, bedroeg de Griekse werkloosheid in juli 25,1 procent. De Spaanse werkloosheid bedroeg die maand 25,3 procent, maar inmiddels is dit gestegen tot 25,8 procent in september.

Griekenland verkeert in een diepe economische depressie, waardoor het bruto binnenlands product sinds 2008 met ongeveer een vijfde is gedaald. Volgens de laatste ramingen van de Europese Commissie groeit de Griekse economie op zijn vroegst weer in 2014. Dan is de economie waarschijnlijk al met een kwart gekrompen.