Volendam is drugswalhalla

Marc (MPG)

Het op het oog onschuldige vissersdorp Volendam blijkt in werkelijkheid een van de grootste concentraties drugsgebruikers van Europa te huisvesten. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit cijfers van het KWR Watercycle Institute.

In het Noord-Hollandse dorp worden meer coke en xtc gebruikt dan in de meeste grote Europese steden. Het drugsgebruik per inwoner in Volendam ligt hoger dan in steden als Parijs, Londen en Milaan.

Het xtc-gebruik in Volendam is goed voor een derde plaats in Europa. Alleen in Amsterdam en Eindhoven worden volgens het onderzoek meer pillen geslikt. Ook het gebruik van cocaïne ligt hoog in het vissersdorp. In het rioolwater bij de zuiveringsinstallatie in Katwoude werden dagelijks de restanten van gemiddeld 1,23 gram pure cocaïne per duizend inwoners gevonden. Dat betekent dat er in het 44.000 inwoners tellende gebied rond Volendam elke dag 1100 lijntjes worden gesnoven.

Sinds drie jaar doet het KWR Watercycle Research Institute onderzoek naar de concentraties drugs in het rioolwater van diverse plaatsen. Volendam is in dat onderzoek meegenomen in opdracht van omroep BNN. De uitkomsten worden zondag besproken in het programma Spuiten en Slikken.