'Plannen zorgpremie strijdig met EU-regels'

Redactie

Het is de vraag of de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie volgens de Europese Unie door de beugel kunnen. "Straks komt 85 procent van de inkomsten van zorgverzekeraars uit belastingen. Ik denk dat ze dat in Brussel heel snel staatssteun zullen noemen", zei voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland André Rouvoet donderdag op Radio 1.

Het kabinet en de Tweede Kamer zouden er goed aan doen eerst juridisch te toetsen of de plannen wel mogelijk zijn. Zorgverzekeraars Nederland gaat dat ook doen. "Ik zou willen voorkomen dat we een heel ingewikkeld traject in gaan met het parlement, daar een jaar mee bezig zijn met veel gedoe over de inkomenspolitieke gevolgen en dan aan het eind van de rit ontdekken dat het Europees niet kan", betoogt Rouvoet. "Het lijkt me verstandiger die toets vooraf aan te leggen."

Nu komt de helft van de inkomsten van zorgverzekeraars uit belastingen. Bij de invoering daarvan in 2006 was Rouvoet nog Kamerlid voor de ChristenUnie. "Toen werd ons verteld dat dit nog nét kon."

Een ander nadeel van het nieuwe stelsel is volgens Rouvoet dat de lagere inkomens straks kunnen denken dat de zorg goedkoper is geworden. Hij wees erop dat ze nu nog honderd euro per maand betalen en dat dit straks twintig euro wordt. "Ze zien niet zo snel dat de rest op een nieuwe manier wordt verrekend."

Brussel zou ook kritiek kunnen hebben op het afschaffen van de keuzevrijheid bij het basispakket. Wie meer betaalde, kon hierdoor tegen een gedeeltelijke vergoeding terecht bij een zorgverlener naar eigen keuze. "Dit is een maatregel die fors ingrijpt in de huishouding van de zorgverzekeraars.

Rouvoet geeft met zijn uitspraken een nadere reactie op de eerste bevindingen van Zorgverzekeraars Nederland. Vorige week zette de brancheorganisatie de eerste vraagtekens bij de verenigbaarheid van de plannen met Europees recht.