Dopingautoriteit wil meer bevoegdheden

Peterselieman

De Nederlandse Dopingautoriteit wil meer mogelijkheden om dopingzondaars op te sporen. Volgens directeur Herman Ram blijven dopingzaken nu onopgemerkt door capaciteitsproblemen en een gebrek aan samenwerking met opsporingsdiensten van de overheid. Ram pleit in Trouw ook voor meer geld.

"Als je het puur beleidsmatig bekijkt, is het wel frustrerend. Op dit moment kunnen we de zwaarste dopingovertreders niet te pakken krijgen en de minder zware wel. Dat heeft met geld te maken. Maar ook met bevoegdheden", laat Ram donderdag weten.

"Om verder te komen is de toegang tot andere overheidsinformatie noodzakelijk. Dan denk ik bijvoorbeeld aan politie, justitie, douane en de FIOD. Het echt georganiseerde gebruik kunnen wij op dit moment niet boven tafel krijgen."

Ram stelt dat de Dopingautoriteit geregeld concrete vermoedens heeft van dopinggebruik door topsporters, maar die kunnen door een gebrek aan bevoegdheden niet hardgemaakt worden. Toch is het dopingprobleem in Nederland niet heel groot, zegt Ram. "Maar daar waar de problemen wel zitten, willen we in kunnen grijpen. Dat kan nu niet."