Pleidooi voor Brits onderzoek misbruik kinderen

Redactie

Britse parlementsleden hebben dinsdag aangedrongen op een nationaal onderzoek naar misbruik van kinderen. Er zijn toenemende verwijten dat de autoriteiten beschuldigingen van misbruik in de afgelopen decennia niet afdoende hebben onderzocht.

Recente onthullingen dat BBC-kindertelevisiepresentator Jimmy Savile zich aan honderden jongeren heeft vergrepen hebben een nationale discussie losgemaakt. Tientallen volwassenen hebben zich bij de autoriteiten gemeld over vergelijkbare gevallen van seksueel misbruik in het verleden. Een slachtoffer van een misbruikschandaal in de jaren zeventig en tachtig in Noord-Wales zegt dat eerder onderzoek naar de affaire lang niet alles boven water heeft gehaald en voorbij is gegaan aan de mogelijke betrokkenheid van een toentertijd belangrijke politicus. Het gaat om een lid van de Conservatieve Partij wiens naam tot nog toe niet in het openbaar is genoemd.

"Ik wil hem voor de rechter zien, in de gevangenis, want hij verdient het", zei het slachtoffer, Steve Messham, tegen de BBC-radio.

Premier David Cameron heeft opdracht gegeven tot twee aparte onderzoeken naar de zaak in Wales. Een gaat over het eerdere openbare onderzoek, het andere over de vraag waarom de politie de door jongeren geuite beschuldigingen niet serieus heeft genomen.

Met de veelheid aan onderzoeken naar de zaak-Savile - een van de politie, twee interne onderzoeken van de BBC en een onderzoek van de National Health Service naar het liefdadigheidswerk van de televisiester in ziekenhuizen - denken sommige Lagerhuisleden dat een nationaal onderzoek naar hoe met beschuldigingen van kindermisbruik in het verleden is omgegaan op zijn plaats is.

"In plaats van elke week te ontdekken dat er weer een nieuw instituut in dit moeras zit, wordt het niet tijd dat er één allesomvattend, robuust openbaar onderzoek komt naar het falen van de bescherming van kinderen?" vroeg parlementslid en voormalig staatssecretaris voor jeugdzaken Tim Loughton. Yvette Cooper, Labour-woordvoerder voor gezinszaken, sloot zich bij de oproep aan. "Wij zijn bang dat deze meervoudige onderzoeken niet de gemeenschappelijke thema's, de problemen en de te leren lessen kunnen bundelen."

Minister van binnenlandse zaken Theresa May wil een breder onderzoek niet op voorhand uitsluiten, maar zegt dat eerst de politie haar onderzoeken moet afronden.