AFW komt met eigen filmprijs

Sanne (Syth86)

Amsterdam gaat zijn eigen filmprijs uitreiken. De prijs heet de Adam en wordt waarschijnlijk vanaf volgend jaar uitgereikt tijdens de Amsterdam Film Week. Dat bevestigt medeoprichter van het festival Matthijs ten Berge dinsdag na berichtgeving door stadszender AT5.

"Het wordt de eerste en enige filmprijs van puur goud", vertelt Ten Berge. "Die wordt uitgereikt voor het beste van het beste." De meeste filmprijzen zijn groot en verguld, maar de Adam moet een klein maar fijn vierkant blokje gaan worden.

Het voornemen is om drie prijzen uit te reiken, waaronder twee publieksprijzen. Één prijs wordt uitgereikt aan de beste al bekroonde film van het afgelopen jaar. De tweede wordt door het publiek gekozen uit de films die tijdens het festival als preview te zien zijn. Daarnaast wordt een Lifetime Achievement Adam uitgereikt.

De Amsterdam Film Week wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. Er worden films gedraaid die al belangrijke prijzen op festivals voor A-films hebben gewonnen. De aftrap van het festival werd maandagavond gegeven door eregast Susan Sarandon.

De organisatie van de filmweek werkt samen met het Tribeca filmfestival in New York. Sinds de oprichting tien jaar geleden is dat evenement uitgegroeid tot één van de prominentste filmfestivals ter wereld.

Susan Sarandon en Willem Holleeder in College Tour (Novum)