Dopingautoriteit vraagt stukken over Boogerd op

Peterselieman

De Nederlandse Dopingautoriteit gaat bij de Oostenrijkse justitie opnieuw alle stukken opvragen waarin de naam van Michael Boogerd voorkomt. "Althans dat ga ik proberen", zegt directeur Herman Ram dinsdag. NRC Handelsblad bericht dinsdag dat justitie in Oostenrijk beschikt over informatie dat Boogerd bloeddoping heeft gebruikt.

De krant heeft de hand weten te leggen op een proces-verbaal waarin de veroordeelde dopinghandelaar en manager Stefan Matschiner verklaart dat de oud-Raborenner verboden bloedtransfusies heeft ondergaan. Matschiner noemde de Nederlander tijdens een informeel gesprek met justitie. "Twee keer werd Michael Boogerd met het apparaat in Steyrermühl behandeld."

Ram heeft delen van het Oostenrijkse dossier al geruime tijd in handen, maar niet het volledige dossier. "Dit zal wel aanleiding zijn om het dossier nog eens te bekijken als ik alle informatie heb. Op basis van de nieuwe informatie kan worden besloten of het onderzoek weer wordt geïntensiveerd."

Het is niet de eerste keer dat Ram bij de Oostenrijkse justitie aanklopt. "Ik heb in 2009 naar aanleiding van alle berichtgeving al de officier aangeschreven, maar toen niet alles ontvangen. Met wat ik nu weet zal justitie denk ik anders reageren op mijn verzoek."

Omdat de dopingwaakhond geen overheidsinstantie is, noch strafrechtelijke bevoegdheden heeft, kunnen rechterlijke instanties waar ook ter wereld zelf beslissen welke vertrouwelijke informatie worden gedeeld met de Dopingautoriteit."Dat is soms best lastig, je krijgt niet alle informatie tot je die je eigenlijk wilt hebben."

Matschiner zelf zei in een interview met de Volkskrant in mei van dit jaar dat Boogerd een van zijn klanten was in Wenen. De oud-renner die in 2007 zijn wielercarrière beëindigde, heeft dopinggebruik altijd ontkend. Ook dinsdag verklaarde hij tegenover verschillende media nooit in Wenen te zijn geweest.

Drie jaar geleden verklaarde Bernard Kohl, die 'klant van Matschiner was, dat de Nederlander gebruik heeft gemaakt van een apparaat om zijn bloed te verrijken. De Oostenrijkse justitie liet Boogerd naar Wenen komen als getuige, maar ondernam verder geen actie.


Dopingautoriteit vraagt stukken over Boogerd op (Foto: Novum)