Vader Tristan van der V. toch gehoord

Redactie

Twee slachtoffers van de schietpartij van vorig jaar in Alphen aan den Rijn mogen de vader van schutter Tristan van der V. toch in de rechtbank laten verhoren. Ook een vriend van Van der V. en de voorzitter van de schietvereniging waar Van der V. lid van was mogen worden gehoord in een getuigenverhoor waarmee de slachtoffers na willen gaan of er genoeg bewijs is om anderen aansprakelijk te stellen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Van een proces is nog geen sprake. De 24-jarige Tristan van der V. schoot in april vorig jaar in winkelcentrum de Ridderhof zes mensen dood voordat hij een einde aan zijn eigen leven maakte. De vriend die mag worden gehoord wordt ervan verdacht dat hij wist van de plannen, maar desondanks de politie niet waarschuwde.

De slachtoffers wilden ook onder anderen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), een korpschef van de politie, de directeur van een GGZ-instelling die Van der V. behandelde en een hoogleraar informatietechnologie horen, maar die verzoeken zijn afgewezen, omdat zij niet zelf met Van der V. te maken hebben gehad.

Eerder wees de rechtbank het verzoek tot het horen van getuigen in zijn geheel af. De rechtbank vond dat er al genoeg onderzoek naar de schietpartij was gedaan. Het hof oordeelt echter dat de onderzoeken die al zijn gedaan niet gericht waren op het vaststellen van aansprakelijkheid. Ook hebben de slachtoffers in die onderzoeken zelf geen rol kunnen spelen.

De verhoren vinden plaats bij de rechtbank in Den Haag. Daar moet nog een datum voor worden geprikt.