'Nederlandse bisschop verzweeg misbruik in IJsland'

Redactie

Jo Gijsen heeft in zijn tijd als bisschop in IJsland een brief van een slachtoffer van seksueel misbruik vernietigd. Dat staat in een rapport van een IJslandse commissie die onderzoek doet naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk, meldt de NOS dinsdag.

Gijsen was van 1996 tot 2007 bisschop van de katholieke kerk in IJsland. Een man had hem in die tijd geschreven dat hij was misbruikt door een IJslandse priester. Door de brief te vernietigen is Gijsen volgens de IJslandse commissie nalatig geweest. Hij had een onafhankelijk onderzoek moeten instellen.

In een reactie aan de commissie stelt Gijsen dat de man slechts het vermoeden had dat de priester een seksuele relatie met hem wilde beginnen. Dat zou zijn gebleken uit een gesprek met de man. Daarop zouden ze samen hebben besloten de brief te vernietigen.

Het is niet de eerste keer dat Gijsen in verband wordt gebracht met seksueel misbruik in de kerk. Hij zou in 1959 als surveillant bij seminarie Rolduc meerdere keren een jongen hebben begluurd toen die zichzelf aan het bevredigen was. Het verhaal van de inmiddels 65-jarige betrokkene werd door de klachtencommissie voor seksueel misbruik in de katholieke kerk gezien als geloofwaardig en oprecht.

Deze commissie zei eind vorig jaar zich voor te kunnen stellen dat de klager zich destijds 'bijzonder onplezierig, opgelaten en bekeken' heeft gevoeld. De klacht is echter niet-ontvankelijk verklaard omdat het gluren niet valt onder de definitie van seksueel misbruik. Gijsen heeft altijd ontkend dat hij de jongen heeft begluurd.