Vastgoed blijft SNS dwarszitten

Redactie

De vastgoedbezittingen van SNS Reaal blijven de bank en verzekeraar dwarszitten. Het verlies op het vastgoedonderdeel Property Finance liep op tot 99 miljoen euro. De instelling schrijft desondanks nog wel zwarte cijfers, blijkt uit de dinsdag gepubliceerde derdekwartaalcijfers.

SNS Reaal als geheel maakte een winst van 34 miljoen euro. Een winst van 133 miljoen op de kernactiviteiten werd hierbij gedeeltelijk teniet gedaan door een verlies van 99 miljoen op Property Finance. In de vier voorgaande kwartalen leed SNS steeds tussen de 61 en 69 miljoen euro verlies op dit onderdeel.

Bij SNS Bank werd een winst gemaakt van 45 miljoen euro. Vorig jaar in dezelfde periode was dat 50 miljoen euro. Vooral bij de retailbank werd winst gemaakt, bij SNS Zakelijk restte nog een winst van een miljoen euro na een hoge afschrijving op slechte leningen.

Mede door de verliesneming op Property Finance daalde de kernkapitaalratio, oftewel de core-tier-1-ratio, tot 8,8 procent. Dat is lager dan het in Europa vereiste percentage van negen procent. Eind juni was de ratio nog 9,6 procent.

SNS gaat de vastgoedactiviteiten van SNS Zakelijk afstoten en samenvoegen met Property Finance, en wil deze vervolgens afstoten. Vorige week berichtte Het Financieele Dagblad al over een oprichting van een 'bad bank' die de slechte leningen moet absorberen. De andere grootbanken in Nederland zouden in eerste instantie echter weinig trek hebben om hierin te investeren.

De bank gaat hier dinsdag in het persbericht niet verder op in. "We boeken vooruitgang met het besturen van een breed scala aan scenario's gericht op zowel strategische herstructurering als de versterking en vereenvoudiging van onze kapitaalbasis", zegt topman Ronald Latenstein.


Vastgoed blijft SNS dwarszitten (Foto: Novum)