Frankrijk waakt over stabiliteit Libanon

anoniem_22072019025900

Frankrijk zal waken over de stabiliteit in Libanon. Dat heeft de Franse president François Hollande zondag gezegd. Tevens heeft hij toegezegd Libanon te helpen bij de opvang van de meer dan honderdduizend mensen die de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht.

"We willen u garanties geven met betrekking tot de veiligheid, de stabiliteit en de eenheid van Libanon", zei Hollande na een gesprek met de Libanese premier Michel Suleiman.

Twee weken geleden leidde de liquidatie van de anti-Syrische inlichtingenchef Wissam al-Hassan in Libanon tot hevige gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van het Syrische regime. Hollande verklaarde dat Frankrijk wil helpen bij het onderzoek naar de moord op Al-Hassan. De dader of daders 'kunnen niet aan gerechtigheid ontsnappen', aldus Hollande.

De soennieten en sjiieten in Libanon zijn ernstig verdeeld over de burgeroorlog in buurland Syrië. Het machtige sjiitische Hezbollah domineert de Libanese regering en staat achter de Syrische president Bashar Assad. De soennitische oppositie moet echter niets van Assad hebben en steunt de rebellen die het Syrische regime omver proberen te werpen. "Hoewel Libanon erg dichtbij ligt zou het geen slachtoffer moeten worden van de crisis", zei Hollande.

Syrië heeft Libanon bijna dertig jaar lang overheerst. In 1976 trokken Syrische militairen het land binnen. De greep van Damascus op Libanon begon echter te verslappen na de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri. Hoewel de Syrische militairen werden teruggetrokken, werden er nog geregeld anti-Syrische figuren in Libanon geliquideerd. Assad wist invloed te houden in het land dankzij bondgenoten als Hezbollah.