Den Haag wil in gesprek over wietpas

Redactie

De gemeente Den Haag wil in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie over het afschaffen van de wietpas. De gemeente is positief gestemd over de mogelijkheid tot lokaal maatwerk, maar wil daar het fijne van weten.

Den Haag ziet geen noodzaak om het ingezetenencriterium te handhaven omdat er geen buitenlandse toeristen naar Den Haag komen speciaal voor het gebruik van marihuana. De gemeente zet haar handhavingscapaciteit liever in om coffeeshops uit de greep van criminelen te houden en om het verbod op verkoop van minderjarigen te handhaven.

De zegsman kon niet aangeven of een incidentele toerist wat de gemeente betreft wiet moet kunnen kopen in een Haagse coffeeshop.

VVD en PvdA willen de wietpas schrappen, zo staat in het regeerakkoord. De registratieplicht verdwijnt en er is ruimte voor 'lokaal maatwerk'. Wat dit maatwerk precies inhoudt is nog niet duidelijk. De burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan liet donderdag al weten dat coffeeshops in zijn stad toegankelijk moeten blijven voor toeristen.