Dönersector luidt noodklok om 'vieze' broodjes

Redactie

Er moeten strenge hygiëneregels komen voor dönerzaken. Ook moet er beter toezicht komen op tenten die zich niet aan de regels houden. Daarvoor pleiten dönerproducenten Jilpaq Holding en Helal Food donderdag na onderzoek van de Consumentenbond, waaruit bleek dat een broodje döner kebab vaak onder de bacteriën zit.

De producenten vrezen dat door de 'schokkende' onderzoeksresultaten het imago van de broodjes schade heeft opgelopen. "Dit heeft ertoe geleid dat wij in actie moeten komen", zeggen ze in een verklaring.

"We kunnen het er niet bij laten zitten dat er een paar rotte appels zijn, die het voor de rest verpesten. De controle bij verkooppunten van döner moet verscherpt worden en wie zich niet aan de hygiëneregels houdt moet ook beboet worden."

Uit het onderzoek van de Consumentenbond vorige week bleek dat in meer dan de helft van de broodjes zo veel bacteriën zaten dat de voedselveiligheid voor zwakke groepen zoals 65-plussers en zwangere vrouwen in gevaar is. Op vijf broodjes werd de zogenoemde 'poepbacterie' gevonden.

Jilpaq Holding en Helal Food willen samenwerken met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voor het opstellen van de regels.


Dönersector luidt noodklok om 'vieze' broodjes (Foto: Novum)