Blok en Samsom bij Rutte

static

Fractievoorzitters Stef Blok (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) hebben zich donderdag om 10.15 uur gemeld bij formateur Mark Rutte. Die begint aan de formatie van zijn tweede kabinet.

Rutte en Blok zeiden bij het binnengaan van het gebouw van de Tweede Kamer niets. Samsom wel: hij heeft begrip dat mensen willen weten wat de maatregelen uit het regeerakkoord voor hen betekent. Vooral tegen het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie bestaat veel verzet, met name binnen de VVD.

De fractie praat daar waarschijnlijk donderdag nog over, wanneer Halbe Zijlstra wordt benoemd tot de nieuwe fractieleider. De vergadering daarover begint om 14.00 uur.

Het is aan het nieuwe kabinet en aan ons om aan iedereen te vertellen wat het betekent, zei Samsom. "Onze plannen staan en de koopkrachteffecten ervan zijn helder." De nivellering valt verder 'echt wel mee', aldus de PvdA-leider.

Om 11.00 uur ontvangt Rutte beoogd minister van Sociale Zaken en vicepremier voor de PvdA Lodewijk Asscher, een uur later is Stef Blok als beoogd minister voor Wonen en Rijksdienst aan de beurt. Om 13.00 uur volgt beoogd minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), om 14.00 uur beoogd minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), om 15.00 uur beoogd minister van OCW Jet Bussemakers (PvdA) en om 16.00 uur beoogd minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilliane Ploumen (PvdA). Om 17.00 uur tot slot is beoogd staatssecretaris van OCW Sander Dekker (VVD) aan de beurt.


Blok en Samsom bij Rutte (Foto: Novum)