Teeven: niet altijd alarm bij ontsnapping tbs'er

Redactie

Politie en justitie slaan niet altijd alarm wanneer een gevaarlijke tbs'ers ontsnapt. Door veel media-aandacht kan de weggelopen gedetineerde juist agressief of onberekenbaar worden. Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in antwoord op Kamervragen van partijgenoten Ard van der Steur en Brigitte van der Burg.

Volgens Teeven wordt per geval afgewogen of een opsporingsbericht nodig is. "Uit ervaring is gebleken dat sommige onttrokken personen gevaarlijker en meer onberekenbaar worden door media-aandacht, anderen slaan op de vlucht", licht hij toe.

De VVD-Kamerleden hadden vragen gesteld naar aanleiding van de ontsnapping van een 18-jarige zedendelinquent, die bijna vier dagen vrij kon rondlopen. In dat geval was een opsporingsbericht niet nodig, aldus Teeven. "Hierbij is het recidive- en gevaarsrisico meegewogen."

Bij de ontsnapping werden overigens wel direct de slachtoffers, burgemeester van de betrokken gemeente, politiekorpsen en het Openbaar Ministerie ingelicht.