Partij Janoekovitsj blijft grootste in Oekraïne

anoniem_22072019025900

Oppositiepartijen hebben zondag in de verkiezingen in Oekraïne de meeste stemmen behaald, blijkt uit een exit-poll. De partij van president Viktor Janoekovitsj behoudt door het gedeeltelijke districtenstelsel waarschijnlijk echter de meerderheid in het parlement.

In de verkiezingen konden de kiezers twee keer stemmen: een keer op een partijlijst en een keer op een kandidaat in het eigen district. De helft van de 450 zetels wordt verdeeld volgens het districtenstelsel; de verwachting is dat de partij van Janoekovitsj hiervan het meest profiteert.

De Vaderland-partij van ex-premier Joelia Timosjenko (25 procent), de Oedar-partij van oud-wereldkampioen boksen Vitali Klitsjko (15 procent) en de nationalistische Svoboda-partij (12 procent) hebben volgens de exit-poll samen ruim vijftig procent van de stemmen gekregen, tegen de Partij van de Regio's van Janoekovitsj 28 procent en de Communistische Partij 12 procent. Samen zijn de drie oppositiepartijen goed voor 127 zetels, tegen 98 zetels voor de regeringspartijen. De verdeling van de overige 225 zetels zal maandag duidelijk worden, maar in verreweg de meeste gevallen zal de overwinning naar de Partij van de Regio's gaan.

De Europese Unie en de Verenigde Staten volgen de verkiezingen op de voet. Verstevigen de kiezers het mandaat van Janoekovitsj' partij en versterken zij diens gezag, dan kan de president Oekraïne verder losmaken van het Westen. De betrekkingen tussen Kiev en de EU staan al onder druk door de opsluiting van Timosjenko.

Oppositiepartijen maakten melding van talrijke onregelmatigheden, maar een Oekraïense toezichthouder stelde dat het om geïsoleerde gevallen ging. De autoriteiten houden vol dat de verkiezingen eerlijk en democratisch waren.


Partij Janoekovitsj blijft grootste in Oekraïne (Foto: Novum)