Ai Weiwei doet Gangnam Style

Redactie

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei heeft zich, net als vele anderen, gewaagd aan het dansje van Gangnam Style, de hit van de Zuid-Koreaanse rapper PSY. Ai heeft zijn kunsten vastgelegd op video en op YouTube gezet. Zoals het Ai betaamt maakt hij en passant het Chinese regime belachelijk.


Ai Weiwei doet Gangnam Style

Ai draagt in de video een knalroze t-shirt, een zwarte jas en een donkere zonnebril. Hij doet het typische rodeo-dansje uit de videoclip, die een enorme hit op internet werd. Volgens Ai heeft hij de video woensdag gemaakt met een aantal vrienden. In een van de scènes zwaait Ai met een paar handboeien terwijl hij aan het dansen is. De video verscheen ook op Chinese websites, maar werd door de censors van het regime al snel weer verwijderd.

Ai maakte het filmpje toen hij te horen had gekregen dat Zuoxiao Zuzhou, een bekende Chinese rockartiest, zijn huis dreigde te verliezen aan de sloopkogel. Hij zei van mening te zijn dat een beetje humor de woede van de Chinese bevolking wellicht iets kan verlichten.

"Onze vrolijkheid wordt voortdurend van ons afgenomen, onze huizen worden gesloopt, we worden altijd gecontroleerd, onze paspoorten worden afgenomen, en dit alles beïnvloedt onze vrolijkheid", zei Ai. "Maar elke morgen hebben we de gelegenheid hebben om anderen om iets te laten lachen. Lachen is belangrijk."

De video van Ai heeft als titel 'Grass Mud Horse Style', in het Chinees een heimelijke belediging aan het adres van de censors. De Chinese karakters in de titel zijn een homoniem van een vulgaire opmerking.


Ai Weiwei doet Gangnam Style (Foto: Novum)