PvdA-denker Kalma waarschuwt voor VVD

Redactie

De PvdA moet alleen in zee gaan met de VVD als er een overwegend links regeerakkoord komt. Anders dreigt bij de volgende verkiezingen een grote nederlaag. Dat zegt PvdA-denker Paul Kalma.

De samenwerking met de VVD tijdens de paarse kabinetten is de PvdA 'zwaar opgebroken', schrijft Kalma in een column op de website van het wetenschappelijk instituut van de PvdA, de Wiardi Beckman Stichting, waar hij jarenlang directeur van was.

De PvdA omarmde tijdens 'paars' het marktdenken en raakte vervreemd van de lagere inkomens. "Precies tien jaar geleden kreeg de PvdA voor dat alles de rekening gepresenteerd", schrijft Kalma, verwijzend naar de historische nederlaag in 2002. Die is de partij volgens Kalma eigenlijk nooit meer te boven gekomen.

Volgens Kalma moet de PvdA alleen met de VVD in zee gaan als er een omkering kan komen van de situatie tijdens paars. Toen werd een liberaal programma uitgevoerd onder leiding van PvdA-premier Wim Kok. Nu pleit Kalma voor een links programma, uitgevoerd door een VVD-premier. "De kansen op zo'n coalitie zijn, zacht gezegd, niet groot", voegt hij eraan toe.

Kalma wijst erop dat de PvdA, in tegenstelling tot de VVD, ook met andere partijen een coalitie kan vormen. Dat moet in de onderhandelingen maximaal worden uitgebuit. Hij roept de PvdA-leden op het regeerakkoord straks kritisch te beoordelen. "De stemmenwinst mag niet voor een halfslachtig middenkabinet worden aangewend", zegt Kalma.

De 64-jarige Kalma was directeur van de Wiardi Beckman Stichting van 1989 tot hij in 2006 Kamerlid werd voor de PvdA. Bij de verkiezingen van 2010 stond hij op een onverkiesbare plaats.