Derde deel Reve-biografie blijft in de winkels

anoniem_22072019025900

Het derde deel van de Reve-biografie mag in de schappen blijven liggen en worden verkocht. Dat is de uitkomst van een kort geding dat Joop Schafthuizen, de voormalige levensgezel van Gerard Reve, had aangespannen tegen uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas. Schafthuizen wilde de publicatie tegenhouden en zegt dat hij er als erfgenaam van de schrijver geen toestemming voor heeft gegeven.

Het boek, Gerard Reve. Kroniek Van een Schuldig Leven. Deel 3: De Late Jaren (1975-2006), ligt sinds vrijdag in de winkels. Dat was eerder dan aangekondigd. Schafthuizen, die een bodemprocedure heeft lopen tegen Van Oorschot en Maas, reageerde daarop door een kort geding aan te spannen. Hij zocht een verbod op de verdere verspreiding van het boek en wilde dat de werken uit de boekhandels zouden worden teruggeroepen.

De rechtbank volgde de argumenten van Maas en Van Oorschot, omdat er geen nieuwe feiten zijn aangedragen waaruit blijkt dat Schafthuizen geen toestemming heeft verleend voor de publicatie. Ook heeft de uitgeverij volgens de rechter geen afspraken over het schrappen van passages geschonden.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het derde deel van de biografie in 2010 zou verschijnen. Schafthuizen, die met het overlijden van Reve in 2006 kwam te beschikken over het auteursrecht over diens ongepubliceerde werk, stak daar een stokje voor. Het boek wekt volgens hem de indruk dat het leven van het koppel draaide om erotiek, drank en geld.

De kwestie leidde al eerder tot een kort geding. In eerste instantie werd Schafthuizen in het gelijk gesteld, en werden uitgeverij en biograaf opgedragen om citaten en passages waar Reves auteursrecht op van toepassing is, aan te passen. In hoger beroep werden Van Oorschot en Maas in het gelijk gesteld.