Onderzoeksraad gaat salmonellazalm onderzoeken

Redactie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar het Harderwijkse visbedrijf Foppen. De raad laat dinsdag weten te gaan bekijken hoe het bedrijf is omgegaan met het risico op een uitbraak van salmonella. Ook wordt gekeken naar hoe het bedrijf en de overheid de salmonella-uitbraak hebben aangepakt.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de omvang en het verloop van de besmetting. Besmette zalm van het bedrijf kostte ten minste drie mensen het leven. Bijna duizend mensen werden ziek, maar dat aantal ligt wellicht hoger.

De onderzoeksraad begint de komende weken met het verzamelen van informatie, daarna wordt bekeken waar het onderzoek zich vooral op gaat richten. Daarbij gaat het de raad alleen om de lessen die uit de uitbraak kunnen worden getrokken.

Over wie er schuldig is aan de besmetting en of er partijen aansprakelijk zijn, doet de raad geen uitspraak.

Zondag werd bekend dat mensen die zijn getroffen door de salmonellabesmetting een schadevergoeding krijgen. Alleen consumenten bij wie aantoonbaar vaststaat dat zij ziek zijn geworden door de besmetting van gerooktezalmproducten van Foppen komen daarvoor in aanmerking.