Spaans onderzoek naar Raborenner Sanchez

Peterselieman

Het Spaanse antidopingagentschap AEA opent een onderzoek naar Raborenner Luis Léon Sanchez en oud-coureur José Luis Rubiera. Dat meldt de Spaanse krant AS dinsdag. Beiden worden in het USADA-rapport over Lance Armstrong en zijn US Postal-ploeg genoemd.

De Oekraïner Volodomir Bileka verklaart in het rapport dat verschillende coureurs, onder wie Sanchez, in 2007 in Sankt Moritz werden bijgestaan door de Italiaanse arts Michele Ferrari. Ferrari zou tevens verboden middelen hebben verschaft. Sanchez, destijds uitkomend voor Caisse d'Espargne, heeft toegegeven met de Italiaan te hebben gewerkt, maar naar eigen zeggen zonder gebruik te maken van verboden middelen.

Rubiera, jarenlang rijdend voor US Postal, heeft, zo blijkt uit het rapport, vijftienduizend euro overgemaakt op een Zwitserse rekening die op naam stond van de Italiaan. Volgens Rubiera was dat geld bestemd voor tips tijdens de voorbereiding.

De Spaanse justitie gaat verder een onderzoek instellen naar twee artsen die jarenlang betrokken waren bij de dopingpraktijken van Armstrong. Luis Garcia del Moral, ex-ploegarts van US Postal, is door USADA al voor het leven geschorst. Pedro Celaya, een andere ex-ploegarts, nog niet. Het College van Artsen in Spanje bepaalt samen met justitie of sprake is van strafbare feiten.