Jalabert blijft respect houden voor Armstrong

Peterselieman

Laurent Jalabert is het niet eens met de woorden van UCI-voorzitter Pat McQuaid dat Lance Armstrong snel vergeten moet worden. "Armstrong is een groot kampioen. Hij was een enorm talent en mentaal ijzersterk", zegt de voormalige Franse toprenner over zijn oud-collega, die maandag officieel zijn zeven eindzeges in de Tour de France moest inleveren.

"Hij heeft gezondigd en is daarvoor bestraft, maar dat doet niets af aan zijn buitengewone capaciteiten", vertelde JaJa, die bijna zijn hele carrière met de Amerikaan in het peloton reed, aan het Franse RTL. "Dat kan je niet ontkennen. Hij was alleen erg aangetrokken tot macht en dat is hem fataal geworden."

De tweevoudige winnaar van zowel de groene- als de bolletjestrui heeft ondanks zijn lovende woorden wel begrip voor het besluit om Armstrong zijn zeges te ontnemen. "Het was moeilijk geweest voor de UCI om anders te reageren. Je mag je wel afvragen of ze niet eerder vraagtekens bij zijn prestaties hadden moeten zetten."

Behalve de sportieve gevolgen, lijken ook de financiële consequenties voor Armstrong niet van de lucht. Nadat de Tour de France-organisatie al liet weten ruim twee miljoen euro van Armstrong terug te vorderen, wil de Amerikaanse verzekeraar SCA zelfs tien miljoen euro zien van de door de mand gevallen Amerikaan.

"Nu hij officieel niet meer de winnaar is van de Tours, schakelen we alle juridische middelen in om het geld terug te krijgen", vertelde de advocaat van het bedrijf maandag aan RTL Nieuws. SCA betaalde Armstrong riante bonussen voor zijn behaalde Tourzeges. "We geloven dat we een goede kans hebben, omdat hij het geld onterecht heeft gekregen."