Arrestatiebevelen Nijmeijer opgeheven

Redactie

De arrestatiebevelen die in Colombia lopen tegen Tanja Nijmeijer, onder meer voor uitlevering aan de VS, zijn opgeheven. Dat verklaarde de hoogste aanklager in Colombia maandag. Eerder werd bekend dat de Colombiaanse regering hier deze week officieel om zou vragen.

Alle arrestatiebevelen zijn nu opgeheven van de FARC-leden die deel uitmaken van de onderhandelingsdelegatie bij de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering. Dit betekent dat er geen juridische belemmeringen meer zijn voor Nijmeijer om het vervolg van de besprekingen op 15 november in de Cubaanse hoofdstad Havana bij te wonen.

Het opheffen van de arrestatiebevelen geldt volgens de aanklager alleen voor Noorwegen en Cuba, waar de vredesonderhandelingen worden gehouden. Het gaat in totaal om 29 leden van de marxistische guerrillabeweging. Tegen Nijmeijer loopt in Colombia een arrestatiebevel voor rebellie tegen de staat en een ander bevel in verband met een uitleveringsverzoek aan de VS. Dit laatste houdt verband met de ontvoering van een groep Amerikanen.

De Nederlandse was volgens de Colombiaanse regering donderdag niet aanwezig bij de formele start van de vredesonderhandelingen in Oslo, omdat de arrestatiebevelen nog van kracht waren. Een ooggetuige in Havana meldt dat de FARC-leden die al in Havana zijn, zich op een zwaarbeveiligde locatie bevinden.

Verwacht wordt dat de onderhandelingen maanden kunnen duren.