Tour wil prijzengeld Armstrong terug

Peterselieman

Tour de France-organisator ASO wil dat Lance Armstrong zijn gewonnen prijzengeld terugbetaalt. Dat zei ASO-baas Christian Prudhomme maandag in een verklaring. Aanleiding is het besluit van de internationale wielerunie UCI om de Amerikaan zijn zeven tourzeges definitief af te nemen.

De Fransman noemt het afpakken van de tourzeges van de Amerikaan 'volkomen logisch'. "Wij beschouwen Armstrong niet langer als zevenvoudig tourwinnaar." Het prijzengeld dat de Amerikaan met zijn tourzeges bij elkaar fietste bedraagt ongeveer 2,3 miljoen euro.

De UCI moet volgens Prudhomme lessen trekken uit de zaak Armstrong. De Fransman noemde het een 'wereldwijde crisis' in het wielrennen. De tourdirecteur waarschuwt renners die nu nog proberen weg te komen met dopinggebruik. "Ze weten nu dat ze vroeg of laat gepakt worden."

De Touroverwinningen die vacant zijn geworden door de schorsing van de Amerikaan worden niet worden toegekend aan andere renners, stelt Prudhomme. UCI-voorzitter Pat McQuaid bestreed eerder dat de ASO dat bepaalt en verklaarde dat de UCI daarover gaat.