'Offermanns trekt kandidatuur Roermond in'

Redactie

Burgemeester van Meerssen Ricardo Offermanns (VVD) trekt zich terug als kandidaat voor burgemeester van Roermond. Dat heeft hij volgens de regionale omroep L1 per brief laten weten aan minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies. Offermanns wordt verdacht van ambtelijke corruptie. Hij zou vertrouwelijke informatie hebben aangenomen van de Roermondse wethouder en VVD-senator Jos van Rey.

NRC meldde zondag dat het Openbaar Ministerie een gesprek heeft afgeluisterd tussen Offermanns en de wethouder. Van Rey was lid van de vertrouwenscommissie rond de benoemingsprocedure van de burgemeester in Roermond. Offermanns was kandidaat voor de post. De wethouder speelde in het gesprek twee vragen door die de sollicitatiecommissie zou gaan stellen.

De zaak kwam aan het licht, nadat vrijdag onder meer de woning van Van Rey en zijn werkkamer in het stadhuis werden doorzocht.

Van Rey is volgens EénVandaag inmiddels tijdelijk teruggetreden als senator en wethouder. Een woordvoerder van de Eerste Kamer kon dit maandagmiddag nog niet bevestigen. Wel merkte hij op dat Eerste Kamerleden niet 'tijdelijk' kunnen terugtreden als Eerste Kamerlid. In Roermond vergadert de gemeenteraad maandagavond over de situatie. Een woordvoerder van de gemeente kan niet zeggen of Van Rey daarbij aanwezig is.

De Limburgse gemeente Meerssen, waar Offermanns nu burgemeester is, komt naar verwachting maandag ook met een reactie.