UCI kritisch over loslaten verjaringstermijn

Peterselieman

De UCI neemt de straf van Lance Armstrong wel over van USADA, maar heeft toch de nodige kritiek op het Amerikaanse antidopingagentschap. Zo vindt de UCI het onterecht dat de verjaringstermijn van acht jaar is losgelaten met een beroep op Amerikaanse wetgeving. De wielerunie houdt in alle andere zaken wel vast aan die termijn.

Voor de zaak aan het rollen kwam vocht de UCI samen met Armstrong de jurisdictie aan van USADA. De wielerbond heeft daar nu echter geen problemen meer mee. De UCI vond dat alle testresultaten van Armstrong door hen naar een onafhankelijke partij moest worden doorgespeeld, maar USADA betwistte dat.

De wielerunie blijft erbij dat het beter was als de organisatie die bewijzen verzamelde en Armstrong aanklaagde, niet ook dezelfde was als de organisatie die bepaalde of er vervolgd moest worden. "Hiermee had zowel de kritiek van een heksenjacht op Armstrong als de kritiek vanwege belangenverstrengeling door de UCI worden voorkomen."

Het taalgebruik in het rapport van USADA zou aantonen dat USADA niet onpartijdig genoeg was. Dat taalgebruik wordt door de wielerunie 'bij vlagen overdreven' genoemd en de UCI verwijst verder naar 'incorrect en onvolledige verklaringen over de UCI'. Die zouden symptomatisch zijn voor de intensieve betrokkenheid van USADA bij de vervolging van Armstrong. Door die betrokkenheid hadden de Amerikanen 'niet altijd de onpartijdigheid die mag worden verwacht bij een disciplinaire beslissing'.

Uiteindelijk was geen van de door de UCI genoemde bezwaren belangrijk genoeg om een beroep bij het CAS aan te tekenen. De wielerunie wijst erop dat Armstrong zelf en de mondiale antidopingwaakhond WADA nog wel naar het sporttribunaal kunnen stappen. Armstrong heeft al aangekondigd zich niet meer te zullen verdedigen, terwijl het WADA geen aanwijzingen heeft gegeven een gang naar het CAS te overwegen.


UCI kritisch over loslaten verjaringstermijn (Foto: Novum)