Forse afname minderjarige verdachten

Redactie

Het aantal minderjarige verdachten van misdrijven is de afgelopen jaren fors afgenomen. Vorig jaar bedroeg het aantal geregistreerde minderjarige verdachten 54.000, ruim een derde minder dan in 2008, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In totaal registreerde de politie in 2011 372.000 verdachten van misdrijven, bijna drie procent minder dan een jaar eerder. Ten opzichte van 2008 bedroeg de afname negentien procent. Daarmee is de dalende trend onder jongeren een stuk sterker dan gemiddeld.

Het aantal minderjarige jongeren dat verdacht wordt van vernielingen en misdrijven rond de openbare orde, is zelfs meer dan gehalveerd. Van 2008 tot 2011 daalde het aantal geregistreerde vernielingen en misdrijven rond de openbare orde van 232.000 naar 181.000, een daling van 22 procent.

Jongeren van 12 tot 25 jaar van wie de ouders wel eens verdachte van een misdrijf zijn geweest, hebben een drie keer zo grote kans om zelf in aanraking met politie te komen als jongeren van ouders die nooit verdachte zijn geweest, aldus het CBS. In 2010 werd zes procent van de jongeren met een ooit verdachte ouder voor een misdrijf aangehouden, tegenover twee procent van de jongeren zonder ooit verdachte ouders.

Een kwart van de bevolking van 15 jaar en ouder was in 2011 slachtoffer van een misdrijf. Dit aandeel is de laatste jaren vrijwel constant gebleven. Van de jonge volwassenen tussen 18 en 24 jaar werd meer dan een op de drie vorig jaar slachtoffer van een misdrijf. Onder 55-plussers was dit minder dan twintig procent, terwijl van de 75-plussers slechts tien procent slachtoffer werd van een misdrijf.