'Colombia wil opheffing arrestatiebevel Nijmeijer'

Stefan

De Colombiaanse regering zal deze week vragen het arrestatiebevel van FARC-strijdster Tanja Nijmeijer op te heffen. Dat zeggen bronnen rond de vredesbesprekingen tegen RCN La Radio. De Nederlandse moet 15 november op Cuba deel uitmaken van de onderhandelingsdelegatie van de FARC.

Het is onduidelijk hoe lang het Colombiaanse OM erover zal doen om het arrestatiebevel op te schorten. Donderdag werd bevestigd dat zij niet naar de start van de vredesonderhandelingen van de marxistische guerilla en de Colombiaanse regering in Oslo was gekomen omdat zij nog geen vrijgeleide had gekregen. Regeringsonderhandelaar De la Calle sprak toen zijn hoop uit dat Nijmeijer wel bij de volgende gespreksronde in Cuba aanwezig zou zijn. Alles wijst erop dat zij nog in Colombia is.

Nijmeijer zou in Havana moeten optreden als het publieke gezicht van de FARC. De vredesbesprekingen vinden evenwel achter gesloten deuren plaats. Afhankelijk van de 'dynamiek' van het overleg is het volgens het Colombiaanse radiostation de bedoeling dat de pers om de acht dagen wordt geïnformeerd over de voortgang. Mogelijk voert Nijmeijer dan het woord voor de FARC.