Tietenkneder blijkt oplichter

anoniem_22072019025900

Een osteopaat dacht een wel heel fijne manier gevonden te hebben om geld te verdienen. Hij beweerde namelijk borstkanker te kunnen voorkomen door borsten te masseren. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de man nu ontmaskerd als oplichter.

De man beweerde dat borsten door massage kwalijke stoffen zouden afvoeren waardoor borstkanker zou kunnen worden voorkomen. Op de website van de osteopaat is te lezen: "Onze massagebehandeling van de borsten stimuleert het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Massage levert een betere doorbloeding van het weefsel op waardoor afvalstoffen (toxines) worden afgevoerd. Hierdoor loopt u minder kans om toekomstige klachten te ontwikkelen."

Volgens deskundigen is die claim echter nergens op gebaseerd en gaat het om niets meer dan een poging om geld te verdienen aan de angst voor borstkanker. Volgens de behandelaar komt kanker echter 'niet of zelden' voor in goed doorbloede lichaamsdelen en die logica zou volgens hem voldoende zijn om de behandeling te legitimeren.

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze waarbij uitgegaan wordt van de zelfgenezende krachten van het lichaam. Voor de werking ervan bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs.