Hongersnood dreigt in zuiden Sudan

anoniem_22072019025900

Meer dan tachtig procent van de inwoners van de Sudanese provincie Zuid-Kordofan eet slechts een maaltijd per dag. Een jaar geleden was dat nog tien procent. Dat heeft de Amerikaanse organisatie The Enough Project donderdag gezegd.

Het voedselprobleem in Zuid-Kordofan begint steeds nijpender te worden. Volgens de hulporganisatie die het onderzoek heeft uitgevoerd lijden meisjes het meest. Bij hen is de mate van ondervoeding 'kritiek', de ernstigste classificatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Jongens zitten daar net onder en zijn 'ernstig' ondervoed.

De hulporganisatie achter het onderzoek wil anoniem blijven, aangezien de Sudanese regering hulpverleners verbiedt de provincie te betreden. Het Sudanese leger strijd in Zuid-Kordofan tegen rebellen. Hulpverleners moeten vanuit Zuid-Sudan de grens over sluipen om in de provincie te komen.

Gezondheidsexperts van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health achten het onderzoek en de methodologie van de hulpverleners geloofwaardig, aldus The Enough Project. De organisatie noemt het onderzoek significant aangezien sinds Sudan in juni 2011 hulpverleners wegstuurde uit de provincie niemand dergelijk onderzoek heeft gedaan.

De aanstaande oogst in Zuid-Kordofan zal volgens The Enough Project tegenvallen. Veel mensen in het Nuba-gebergte hebben geen gewassen gezaaid uit vrees voor de luchtaanvallen van het regeringsleger. Van alle huishoudens in de provincie heeft 65 procent voor minder dan een week eten in huis. "Dit is bijzonder verontrustend aangezien voedsel niet zomaar te koop is, de oogst weinig opbrengt en mensen weinig of geen inkomsten hebben."

Volgens John Prendergast, een van de oprichters van The Enough Project, is de situatie in Zuid-Kordofan vergelijkbaar met die in Somalië, vlak voor de hongersnood daar vorig jaar. "Als de internationale gemeenschap niet reageert op deze signalen in Zuid-Kordofan, kan de situatie desastreuze gevolgen hebben voor honderdduizenden mensen", aldus Prendergast. "We moeten nu al beginnen hulpvoorraden voor te bereiden en we moeten alle mogelijke manieren om hulp bij mensen te krijgen bekijken. En als onderhandelingen over toegang tot de provincie mislukken, moeten we optreden."

Volgens de Sudanese regering heeft het geweld in Zuid-Kordofan de laatste zestien maanden aan zeshonderd mensen het leven gekost. Het leger en de politie zouden zware verliezen hebben geleden, maar de regering zei niet hoeveel doden er onder burgers, rebellen of regeringstroepen zijn gevallen. Een woordvoerder van de rebellen wees het door de regering genoemde dodental in een telefoongesprek met persbureau AP naar het rijk der fabelen.


Hongersnood dreigt in zuiden Sudan (Foto: Novum)