Verbruggen ontkent Telegraafuitspraken

Peterselieman

Voormalig UCI-baas Hein Verbruggen heeft in een verklaring van het UCI de uitspraken ontkend die hij tegenover de Telegraaf gedaan zou hebben. Volgens de Nederlander heeft hij niet gezegd dat er een gebrek aan bewijs tegen Armstrong zou zijn.

De Telegraaf kwam vanochtend met het bericht dat Verbruggen nog altijd Armstrong zou steunen. "Lance Armstrong werd nooit positief bevonden, ook niet door USADA. Er is dus geen spoor van bewijs." Hij ontkende per SMS omgekocht te zijn door onder meer Nike om een positieve test van Lance Armstrong uit 1999 te verzoelen, zoals de vrouw van Greg LeMond beweerde.

"Wie de controleprocedures kent, weet dat er niks te regelen valt. Het verhaal van mevrouw LeMond is dus dermate onzinnig dat het geen officiële verklaring waard is." Verbruggen en Armstrong konden in de periode dat de Nederlander UCI baas was (1991-2005) goed door één deur, maar dat betekent volgens Verbruggen niet dat hij Armstrong de hand boven het hoofd heeft gehouden.

In een door het UCI uitgegeven verklaring nuanceert Verbruggen zijn verhaal en stelt hij dat hij alleen per SMS contact heeft gehad met de Telegraaf. "Mijn reactie was enkel en alleen dat Lance Armstrong nooit positief werd bevonden door de antidopinglaboratoria, dat er geen positieve test is geweest en dat er dus ook geen kon verborgen worden."

"Ik protesteer met klem tegen de teneur van het artikel in de Telegraaf van donderdagmorgen, van de hand van Raymond Kerckhoffs en Hans Ruggenberg, waarin geheel ten onrechte wordt gesuggereerd dat ik verklaard heb dat er ondanks het dossier van USADA geen bewijs is tegen Lance Armstrong. Ik heb mij daarover helemaal niet uitgesproken. De titel boven het artikel is absoluut onjuist en misleidend."

"Terwijl de indruk wordt gewekt dat het om een heel interview zou gaan heb ik gewoon in een paar sms'jes aan genoemde heren gereageerd in verband met de verklaring van mevrouw LeMond als zou er omkoping zijn geweest om een positieve plas van Lance Armstrong te doen verdwijnen."

De Telegraaf heeft inmiddels laten weten dat alle door Verbruggen gestuurde SMS'jes openbaar gemaakt zullen worden om zo helderheid in de zaak te krijgen.