Pang bezorgt Dutch Open weer eens Nederlandse winnaar

Boris (borisz)

De Dutch Open heeft voor het eerst in 76 jaar weer eens een Nederlandse winnaar gekregen. In een volledig Nederlandse finale was badmintonner Eric Pang te met 21-14 en 21-10 sterk voor Dicky Palyama. Daarmee werd de Utrechter de opvolger van Edward den Hoed, die het toernooi ruim driekwart eeuw geleden op zijn naam schreef.

Gaandeweg het toernooi sneuvelde de ene na de andere favoriet, waardoor de als zevende en achtste geplaatste Pang en Palyama overbleven. De zege in twee sets gaf Pang hoop richting de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, waar hij over vier jaar hoopt te debuteren. "Ik ben dertig nu, maar deze week heb ik echt mezelf verbaasd. Dus wie weet wat er mogelijk is als ik volledig fit ben", zei Pang, die naar eigen zeggen fysiek gezien op de helft van zijn kunnen zit.

Judith Meulendijk slaagde er niet in met een overwinning afscheid te nemen van het internationale podium. De 34-jarige Helmondse verloor de finale van de Tsjechische Kristina Gavnholt: 21-14, 13-21 en 17-21. De wisselvalligheid brak haar op. "Ik heb soms goed gespeeld, soms wat minder", zei ze. Tegen Gavnholt maakte ze na een flitsend begin te veel fouten. "Ik had een superstart, maar daarna nam zij het initiatief over."