Oranje onder 19 sluit kwalificatie foutloos af

Boris (borisz)

Oranje onder 19 sloot zijn kwalificatie foutloos af door gastland Polen met 3-1 te verslaan. Nick de Bondt was de held van de middag door pas in de laatste minuten van de wedstrijd de winnende treffers te maken. 

Na de simpele zeges tegen Malta (5-0) en San Marino (4-0) was plaatsing voor de Eliteronde al binnen en ging het tegen gastland Polen alleen nog om de groepswinst. Onder 19 liet er in Wronki geen misverstand over bestaan wie de betere van de twee was. Het krachtsverschil werd pas in de slotfase in de score uitgedrukt, door De Bondt. "Twee fantastische treffers", zag KNVB-coach Wim van Zwam.

Eerst schoot de Ajax-aanvaller de bal vanuit de stuit vanaf de zestien fraai in het Poolse doel. Niet veel later bekroonde De Bondt een counter met een hoog schot in de korte hoek. Met zijn doelpunten voorkwam hij een teleurstellend 1-1 gelijkspel. "Daar zouden we onszelf tekort mee hebben gedaan", vond Van Zwam. "We hebben veel kansen onbenut gelaten."

Anass Achahbar maakte in de eerste helft zijn vijfde treffer van dit minitoernooi door in de rebound toe te slaan, na een poging van Kyle Ebecilio. Onder 19 kreeg via onder anderen Achahbar en Brahim Darri kansen op meer, maar liet deze liggen. Aan de andere kant prikte Mariusz Stepinski, halverwege de tweede helft, wel raak. De 1-1 bleef lang op het bord staan, tot de ingevingen van De Bondt.

De eliteronde zal in het voorjaar van 2013 worden afgewerkt. De winnaars van de eliteronde zullen deelnemen aan het EK volgend jaar juli in Litouwen.