Russen naar de stembus

anoniem_22072019025900

Hoewel oppositieactivisten hadden gehoopt dat ze zondag in de duizenden lokale verkiezingen in heel Rusland aanzienlijk zouden winnen, lijkt het erop dat aanhangers van president Vladimir Poetin aan het langste eind trekken.

Na de massale protesten afgelopen winter tegen Poetin, versoepelde het Kremlin de strenge verkiezingswetgeving, maar toen de demonstraties afnamen werden spoedig nieuwe restricties doorgevoerd. Zoals het er nu naar uitziet behouden de door het Kremlin goedgekeurde gouverneurs en burgemeesters dan ook hun positie.

Een van de meest in het oog springende politieke gevechten vindt plaats in Chimki, net buiten Moskou, waar oppositieactiviste Jevgenija Tsjirikova het opneemt tegen de door het Kremlin goedgekeurde burgemeester van de stad.

Tsjirikova, organisator van protesten tegen Poetin, klaagde in de aanloop naar de verkiezingen dat de autoriteiten onder andere haar bijeenkomsten met kiezers probeerden te dwarsbomen. Zondag diende Tsjirikova bij de rechtbank twee aanklachten in. Eén omdat haar rivaal campagneregels zou hebben overtreden en een ander omdat verkiezingsfunctionarissen lijsten met stemgerechtigden bij de stembureaus zouden hebben gemanipuleerd. De autoriteiten ontkennen de beschuldigingen. Het is onduidelijk wanneer een rechter zich erover uitlaat.

Omdat veel Russen van mening zijn dat er geen echte strijd mogelijk is, wordt verwacht dat de opkomst in veel regio's laag is.