Litouwers naar de stembus

anoniem_22072019025900

Litouwen gaat zondag naar de stembus en verwacht wordt dat zittende conservatieve regering twee grote tegenslagen kan verwachten. De linkse oppositie gaat de verkiezingen waarschijnlijk winnen en de kiezers zullen bovendien vermoedelijk niet instemmen met de bouw van een nieuwe kerncentrale. Daarover wordt tegelijk met de verkiezingen een referendum gehouden.

De regering van premier Andrius Kubilius is sinds het land in een diepe recessie raakte erg onpopulair. Sterk gestegen energiekosten, hoge werkloosheid en een gedaalde levensstandaard hebben de kiezers in de armen van linkse en populistische partijen gedreven.

Hoewel het referendum niet-bindend is, brengt een duidelijke tegenstem de plannen voor de bouw van de kerncentrale in gevaar. Voorstanders van het project menen dat de centrale een belangrijke stap is om de afhankelijkheid van Rusland te verminderen. Maar tegenstanders zeggen dat ook andere landen van kernenergie afstappen en dat de kosten van vijf miljard euro een te grote financiële last vormen.


Litouwen naar de stembus (Foto: Novum)