GroenLinks lager in peiling dan dierenpartij

anoniem_22072019025900

GroenLinks heeft in de zetelpeiling van Maurice de Hond een nieuw dieptepunt bereikt. De partij daalt deze week van drie naar twee zetels en staat er daarmee slechter voor dan 50Plus, Partij voor de Dieren en SGP, die ieder al enige tijd op drie zetels staan.

Uit de daling kunnen geen grote conclusies worden getrokken, een verschil van één zetel valt binnen de foutmarge van een peiling. Vorige week daalde GroenLinks ook al een zetel, er kan dus niet worden gesteld dat de partij in een opwaartse trend zit.

De daling van GroenLinks is niet onverwacht. De partij kampt al tijden met een onduidelijke koers. Daardoor zijn veel van de kiezers overgestapt naar de SP, de PvdA en D66. Bovendien is het al tijden bijzonder onrustig binnen de partij.

VVD, D66 en SP winnen ieder een zetel om uit te komen op respectievelijk veertig, veertien en negentien zetels. PvdA en PVV leveren ieder een zetel in en komen uit op 32 en zestien zetels.

Van de PvdA-kiezers van vorige maand zegt nog maar driekwart dat hij nu weer PvdA zou stemmen. Er werd al ingeschat dat veel mensen uit strategische overweging PvdA hebben gestemd en daarom werd al verwacht dat de partij na de verkiezingen in de peiling zou dalen. Inmiddels staat de partij zes zetels lager dan het aantal zetels in de Tweede Kamer.

Bij de VVD treedt dit effect veel minder sterk op, terwijl die partij ook veel strategische kiezers zou hebben getrokken. De VVD staat in de peiling maar één zetel lager dan in de Kamer.

Over de formatieonderhandelingen tussen VVD en PvdA zegt 41 procent van de kiezers positief te zijn, 38 procent neutraal en 21 procent negatief. Bij de VVD-kiezers zijn er meer positief (62 procent) dan bij de PvdA-kiezers (51 procent).