'Syrië zet regelmatig clusterbommen tegen volk in'

anoniem_22072019025900

Het regime van de Syrische president Bashar Assad zet geregeld clusterbommen tegen de eigen bevolking in. Dat concludeert Human Rights Watch (HRW) uit gesprekken met de bevolking en video's die op YouTube zijn geplaatst.

Deze week zijn vooral bij een snelweg die door Ma'arat al-Nu'man voert clusterbommen afgegooid. Daar is deze week hevig gevochten. Bij Tamane'a kwam een clusterbom terecht tussen een basisschool en een middelbare school, die naast elkaar liggen. De bevolking heeft de bommen die niet explodeerden opgeruimd.

Het regime zou de projectielen met helikopters afgooien, vaak boven dichtbevolkt gebied. In juli constateerde de organisatie al dat het regime clusterbommen had ingezet bij een poging de opstand in de stad Hama te onderdrukken. Nu stelt de organisatie dat de bommen door het hele land geregeld worden ingezet.

Het gebruik van clustermunitie is omstreden. Veel landen hebben toegezegd af te zien van het gebruik van clusterbommen. De bommen exploderen in de lucht, waardoor tientallen kleinere bommetjes over een groot gebied worden verspreid. Hierdoor is het onmogelijk met deze bommen precisieaanvallen uit te voeren. Een groot deel ontploft niet en kan tot jaren later alsnog voor onschuldige slachtoffers zorgen. Bijvoorbeeld onder kinderen die de bommetjes voor speelgoed aanzien en ze oppakken.

Uit video's die opstandelingen op YouTube hebben geplaatst blijkt dat ook volwassenen in Syrië niet altijd het gevaar van de bommen inzien. Op een video is te zien dat volwassenen meerdere kleine bommetjes oprapen om ze weer neer te gooien. HRW benadrukt dat wat zij doen extreem gevaarlijk is, omdat de projectielen bij de lichtste aanraking al kunnen exploderen.

Het is niet bekend of de clusterbommen tot slachtoffers hebben geleid. De bommen die het regime gebruikt zijn gemaakt in de voormalige Sovjet-Unie. Het was al duidelijk dat Syrië over deze bommen beschikt. Onbekend is hoe en wanneer het regime aan deze bommen is gekomen.