Vier jaar cel voor versturen nepbom

Redactie

Een Britse man die een nepbom in cadeauverpakking per post opstuurde naar Turkije om de bruiloft van zijn zus te verstoren, is tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Een jury achtte de 28-jarige Hasan Aydemir donderdag schuldig aan het verzenden van de nepbom.

Aydemir verzond het pakket in maart 2011 via een pakketdienst naar Turkije en zei dat het cadeaus voor zijn zus waren - een knuffelbeer en een horloge. Hij deed een briefje bij het pakket met daarop 'Zet het pakket op de tafel van de bruid en bruidegom'. Ook belde hij nog naar de locatie van bruiloft om zeker te weten dat zijn instructies werden opgevolgd.

Een douanier in Istanbul had echter voor die tijd het pakket met daarin een klok, draden en stopverf al onderschept. De explosievenopruimingsdienst werd ingeschakeld, maar al snel was duidelijk dat het om een nepbom ging.

Aydemir heeft de aantijgingen ontkend, maar de jury achtte hem toch schuldig aan het verzenden van de bom. Hij was met zijn familie in een ruzie over de bruiloft van zijn zus verwikkeld.

De Britse coördinator terrorismebestrijding Stuart Osborne noemde Aydemirs acties 'zeer onverantwoordelijk en duur door politieinzet in zowel Turkije als Londen'.