Rabobaas Knebel twijfelt aan Leipheimer

Peterselieman

Directeur Harold Knebel van de Rabobankploeg plaatst vraagtekens bij de beweringen van oud-Raborenner Levi Leipheimer. De Amerikaan stelde tegenover Usada bij de Nederlandse ploeg door een teamarts aan doping te zijn geholpen. "Als hij de waarheid spreekt, dan is het een zeer slechte zaak", stelt Knebel.

Leipheimer deed zijn beweringen onder ede voor een Amerikaans onderzoek naar dopinggebruik. Toch kan dat Knebel niet direct overtuigen, omdat hij nooit eerder over dergelijke zaken hoorde. "Hij stelt dat onder ede en het is een mening waar we gisteren mee geconfronteerd zijn."

Knebel pleit verder voor een waarheidscommissie in het wielrennen. Daarmee moet worden voorkomen dat sommige wielrenners die dopinggebruik toegeven wel strafvermindering krijgen en andere niet. Die commissie moet wel sancties op kunnen leggen, benadrukt hij, maar wel aan iedereen een vergelijkbare sanctie.

Een voorstel voor een waarheidscommissie deed vorige maand al de ronde. Door de UCI werd dat plan tijdens het jaarlijkse congres afgeschoten.