Bruyneel samen met Armstrong spil in dopingzaak

Peterselieman

Ploegleider Johan Bruyneel was naast Lance Armstrong de belangrijkste pion in het dopingprogramma van de US-Postal ploeg. Dit blijkt uit verklaringen van meerdere ex-ploeggenoten van de Amerikaan, die woensdag werden gepubliceerd in het vernietigende rapport over de zaak-Armstrong.

Diverse renners hebben tegenover het Amerikaanse dopingagentschap USADA verklaard dat de 48-jarige Bruyneel wist wanneer bloedtransfusies moesten worden toegediend. Ook wist de Belg wanneer renners epo moesten nemen. Volgens belastende verklaringen was de Belg soms aanwezig bij transfusies en gaf hij ook doping aan renners.

Verder komt in rapport naar voren dat Bruyneel dankzij contacten in het wielermilieu wist op welk tijdstip renners uit zijn ploeg werden gecontroleerd. Op die manier wisten renners precies wanneer ze doping konden gebruiken en wanneer niet

David Zabriskie, die altijd het gebruik van doping afzwoor, zegt in zijn verklaring dat hij door Bruyneel in aanraking kwam met epo. De Amerikaan vroeg zich af of het gebruik ervan fysieke consequenties had en of hij nog wel kinderen kon krijgen. Het antwoord van de Belg luidde toen "dat als doping consequenties had, geen enkele renner meer kinderen kan krijgen."

Bruyneel moet zich later dit jaar verdedigen tegenover het USADA. De Belg heeft in tegenstelling tot Armstrong een arbitragezaak aangespannen omdat hij het niet eens is met de dopingbeschuldigingen aan zijn adres.


Bruyneel samen met Armstrong spil in dopingzaak (Foto: Novum)