Amersfoort als eerste Vogelaarwijk armer

Redactie

De Amersfoortse wijk Kruiskamp gaat niet langer door het leven als Vogelaarwijk. Het is de eerste van de veertig aandachtswijken die dat label kwijtraakt. De leefbaarheid in de wijk is verbeterd. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) lijkt de positieve ontwikkeling van de wijk 'bestendig'.

Het beeld van de toekomst is in Kruiskamp rooskleuriger na inspanningen van bewoners, gemeente, woningcorporaties en andere partijen. Het aandeel werklozen nam sinds 2007 af van negen naar vier procent. Ook het aantal vroegtijdige schoolverlaters is er niet langer bovengemiddeld.

Ook de beleving van de wijk door de bewoners is veranderd. Kruiskampers waardeerden hun huis vorig jaar met gemiddeld een 7,6, waar dat in 2007 nog een 6,9 was. Ook rapporteerde in 2011 nog maar een derde van de bewoners een gevoel van onveiligheid. Dat was eerder nog de helft.

Amersfoort blijft de komende jaren in Kruiskamp inzetten op veiligheid, opgroeien en 'wijkeconomie'. Het rijk blijft de ontwikkelingen in de voormalige aandachtswijk volgen tot 2017. De veertig probleemwijken werden in 2007 op de kaart gezet door toenmalig minister van Volkshuisvesting Ella Vogelaar (PvdA).